ឯកឧត្តមវេង សាខុន បានអញ្ជើញជាអធិបតីក្នុងពិធីបើកសិក្ខាសាលាស្តីពីការពិគ្រោះយោបល់នៃការវាយតម្លៃលើការរួមចំណែករបស់អង្គការស្បៀង និងកសិកម្មនៃសហប្រជាជាតិ (FAO)


នៅសណ្ឋាគារ សូហ្វីតែល ភូគីត្រា នាព្រឹកថ្ងៃពុធ ៧រោច ខែអស្សុជ ឆ្នាំច សំរឹទ្ធិស័ក ព.ស ២៥៦២ ត្រូវនឹងថ្ងៃទី៣១ ខែតុលា ឆ្នាំ២០១៨ ឯកឧត្តមវេង សាខុន រដ្ឋមន្រ្តីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ បានអញ្ជើញជាអធិបតីក្នុងពិធីបើកសិក្ខាសាលាស្តីពីការពិគ្រោះយោបល់នៃការវាយតម្លៃលើការរួមចំណែករបស់អង្គការស្បៀង និងកសិកម្មនៃសហប្រជាជាតិ (FAO) នៅព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។ សិក្ខាសាលានេះសហការរៀបចំនិងឧបត្ថម្ភដោយអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្ម និងអង្គការ FAO ដោយមានការអញ្ជើញចូលរួមពីឯកឧត្តម លោកជំទាវជាថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួង លោក Masahiro Igarashi នាយកទទួលបន្ទុកការងារវាយតម្លៃនៃអង្គការ FAO ប្រចាំទីក្រុងរ៉ូម លោក Alexandre Huynh តំណាងអង្គការ FAO ប្រចាំកម្ពុជា ស្ថាប័នរដ្ឋពាក់ព័ន្ធ អង្គការក្រៅរដ្ឋាភិបាល ដៃគូអភិវឌ្ឍ វិស័យឯកជន សហគមន៍កសិកម្ម ភ្ញៀវកិត្តិយសជាតិនិងអន្តរជាតិយ៉ាងច្រើនកុះករ។ ឆ្លៀតក្នុងឱកាសនេះ ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្រ្តីបានសម្តែងនូវកិច្ចស្វាគមន៍ចំពោះវត្តមានរបស់សមាជិក សមាជិកានៃអង្គសិក្ខាសាលាដែលបានឆ្លៀតឱកាសដ៏មានតម្លៃអញ្ជើញចូលរួមក្នុងព្រឹត្តិការណ៍ដ៏មានសារៈសំខាន់នាថ្ងៃនេះ។ សិក្ខាសាលានេះមានគោលបំណងធ្វើការសិក្សា វាយតម្លៃលើទិដ្ឋភាពរួមពាក់ព័ន្ធនៅកម្រិតយុទ្ធសាស្រ្តនៃកិច្ចអន្តរាគមន៍របស់អង្គការ FAO ក្នុងការឆ្លើយតបទៅនឹងផែនការយុទ្ធសាស្រ្តអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្ម ព្រមទាំងកំណត់មេរៀនដែលទទួលបានក៏ដូចជាកត្តាអំណោយផល កត្តាដែលនាំឲ្យរាំងស្ទះដល់ការសម្រេចលទ្ធផល និងកំណត់យកចំណុចខ្វះខាតក្នុងការអនុវត្តកម្មវិធីក្នុងវិស័យកសិកម្មដែលមានសក្តានុពលសម្រាប់អនុវត្តការងារបន្តឲ្យទទួលបានជោគជ័យ។ ជាងនេះទៅទៀតគឺដើម្បីដកស្រង់នូវបទពិសោធន៍ល្អៗ និងរិះរកនូវគំនិតច្នៃប្រឌិតថ្មីៗបន្ថែមទៀត ដើម្បីចូលរួមវាយតម្លៃពីគុណសម្បត្តិ គុណវិបត្តិ ចំណុចខ្លាំង ចំណុចខ្សោយ បញ្ហាប្រឈមនានា និងបទពិសោធន៍ ឬមេរៀនល្អៗដែលយើងទទួលបានពីការអនុវត្តគម្រោងកម្មវិធីរបស់ FAO នៅកម្ពុជានាពេលកន្លងមក រួចដាក់ចេញនូវផែនការយុទ្ធសាស្រ្តអនុវត្តបន្តធ្វើយ៉ាងណាឲ្យគម្រោងផ្សេងៗទៀតទទួលបានជោគជ័យតាមគោលដៅរំពឹងទុក។
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្រ្តីបានបញ្ជាក់ថាការរៀបចំសិក្ខាសាលានាពេលនេះ គឺស្របពេលដែលក្រសួងបាននិងកំពុងរៀបចំផែនការយុទ្ធសាស្រ្តអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្មឆ្នាំ២០១៩-២០២៣ ដោយតម្រង់ទិសឆ្ពោះទៅរកការលើកកម្ពស់ និងជំរុញការអភិវឌ្ឍវិស័យកសិកម្មប្រកបដោយភាពវៃឆ្លាត ដើម្បីធានាសន្តិសុខស្បៀង និងអាហារូបត្ថម្ភ ការកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ ជំរុញការអនុវត្តកសិកម្មប្រកបដោយស្ថិរភាព និងមានភាពធន់ទ្រាំនឹងការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ។ តាមរយៈរបាយការណ៍របស់ក្រុមការងារវាយតម្លៃនៃអង្គការ FAO រាល់អនុសាសន៍ទាំងឡាយដែលបានលើកឡើង និងចំណាប់អារម្មណ៍របស់លោកនាយក Masihiro Igarashi គឺពិតជាមានសារៈសំខាន់និងឆ្លុះបញ្ចាំងពីសភាពការណ៍ជាក់ស្តែង ស្របតាមគោលនយោបាយរបស់រាជរដ្ឋាភិបាល ជាពិសេសផែនការយុទ្ធសាស្រ្តអភិវឌ្ឍវិស័យកសិកម្មរបស់ក្រសួងសម្រាប់រយៈពេល៥ឆ្នាំខាងមុខ។ ដូច្នេះ ក្នុងនាមក្រសួង ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្រ្តីបានគាំទ្រដល់អនុសាសន៍ទាំងនោះ និងសូមស្នើឲ្យអង្គការនេះបន្តយកអនុសាសន៍ទាំងនោះទៅដាក់បញ្ចូលនៅក្នុងផែនការយុទ្ធសាស្រ្តរបស់ខ្លួនក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំខាងមុខ។ បន្ថែមលើលទ្ធផលរបស់ក្រុមវាយតម្លៃ ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្រ្តី បានផ្តល់នូវសារគន្លឹះមួយចំនួនជូនអង្គសិក្ខាសាលាដើម្បីពិចារណាយកទៅអនុវត្តឲ្យមានលក្ខណៈប្រទាក់ក្រឡាគ្នាប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពក្នុងនោះមានជាអាទិ៍៖
ទី១- អង្គការ FAO គួរបន្តផ្តល់ជំនួយផ្នែកបច្ចេកទេស ដើម្បីពង្រឹងនិងពង្រីកការធ្វើទំនើបកម្មកសិកម្មឲ្យមានលក្ខណៈប្រកួតប្រជែង បរិយាប័ន្ន ធន់នឹងការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ និងមាននិរន្តរភាព ហើយការធ្វើទំនើបកម្មកសិកម្ម គឺស្របតាមទស្សនៈវិស័យ និងយុទ្ធសាស្ត្រចតុកោណរបស់រាជរដ្ឋាភិបាលអាណត្តិទី៦ និងស្របតាមផែនការការយុទ្ធសាស្ត្រ៥ឆ្នាំរបស់អង្គការ ។
ទី២- បន្តពង្រឹងនិងពង្រីកបន្ថែមទៀតនូវកិច្ចសហប្រតិបត្តិការរវាងអង្គការ FAO ជាមួយក្រសួង និងអន្តរស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធផ្សេងៗទៀតលើការងារពង្រឹងសមត្ថភាពកសិករនិងសហគមន៍កសិកម្ម ការផ្សាភ្ជាប់ទីផ្សារកសិកម្មជាមួយផ្នែកឯកជន អ្នកប្រមូលទិញផលិតផលកសិកម្ម តាមយន្តការផលិតកម្មកសិកម្មតាមកិច្ចសន្យា។ ក្នុងបរិការណ៍បច្ចុប្បន្ននេះ សុវត្ថិភាពចំណីអាហារគឺជាអទិភាពខ្ពស់ដល់កម្ពុជា។ អង្គការ FAO គួរពិនិត្យលទ្ធភាពបន្តជួយផ្នែកបច្ចេកទេសដើម្បីបង្កើនសមត្ថភាពមន្រ្តី និងកសិករក្នុងការធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវសុវត្ថិភាពកសិផល និងចំណីអាហារ។
ទី៣- អង្គការ FAO គួរពិនិត្យពិចារណាក្នុងការជួយរៀបចំគោលនយោបាយអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្ម ការប្រមូលនិងវិភាគទិន្នន័យ ព័ត៌មានស្ថិតិកសិកម្ម និងការវិភាគសេដ្ឋកិច្ចកសិកម្ម។ ទាំងអស់នេះគឺជាចំណុចគន្លឹះសម្រាប់អ្នកធ្វើគោលនយោ បាយអភិវឌ្ឍ ហើយក្រសួងនឹងត្រៀមខ្លួនដើម្បីសហការអនុវត្តនាពេលខាងមុខ។
ទី៤- គួរពិនិត្យបន្ថែមលើការលើកកម្ពស់កម្រិតជីវភាពរស់នៅរបស់សហគមន៍ព្រៃឈើ និងសហគមន៍ជលផលដោយ ពង្រីកបន្ថែមនូវការធ្វើពិពិធកម្មដំណាំកសិកម្ម ការចិញ្ចឹមសត្វ ឬវារីវប្បកម្ម សំដៅកាត់បន្ថយការពឹងផ្អែកទាំងស្រុងលើធនធានអនុផលព្រៃឈើ ឬជលផល។
MAFF Khy Vibolbotra:
ទី៥- អង្គការ FAO គួរពិនិត្យនូវយន្តការនៃការអនុវត្តគម្រោងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការបច្ចេកទេស ដោយប្រើប្រាស់យន្តការមានស្រាប់របស់ក្រសួង ដើម្បីបញ្ជ្រាបនូវការពង្រឹងសមត្ថភាពដល់មន្ត្រីក្នុងការអនុវត្តគម្រោង និងកាត់បន្ថយជាអតិបរិមាក្នុងការប្រើប្រាស់ជំនាញការអន្តរជាតិ ដោយបង្កើនការប្រើប្រាស់ជំនាញការក្នុងស្រុក និងមន្ត្រីរដ្ឋាភិបាលឲ្យបានច្រើន សំដៅធានានិរន្តរភាពនិងប្រសិទ្ធភាពនៃការអនុវត្តគម្រោង។
ទី៦- អង្គការ FAO គួរពិនិត្យលទ្ធភាពផ្តល់គម្រោងទាក់ទងនឹងការបណ្តុះបណ្តាលកសិករអំពីការប្រើប្រាស់ ការថែរក្សា និងការបង្កើនគុណភាពដីកសិកម្ម និងការរៀបចំផែនទីកំណត់តំបន់ដាំដុះទៅតាមគុណភាព ស្ថានភាពដី និងប្រភពទឹក ឲ្យបានសមស្របតាមប្រភេទដំណាំ និងបន្លែ។