ស្ទឹងត្រែង៖ កសិករនៅភូមិហាងខូបាន សង្កាត់សាមគ្គីក្រុងខេត្តស្ទឹងត្រែង បានបង្កើតរបរបណ្តុះផ្តិតខ្យងឬ (ហៅថាផ្សិតអំបោះ)ដែលពលរដ្ឋនិយមបរិភោគ ដោយសាវាសំបូរ ជាតិ ដែកច្រើន ហើយបច្ចេកទេសបណ្តុះផ្សិតនេះ លោកអាចបង្ហាត់បង្រៀននឹងចែកចាយជូនប្រជាពលរដ្ឋផ្សេងៗទៀតបាន បើបងប្អូនណាចង់ប្រកបរបរនេះ។
ក្នុងសកម្មភាពបណ្តុះផ្សិតនៅថ្ងៃទី១៣ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០១៨នេះ លោកពិនសុខ មានបានបញ្ជាក់ថា របរបណ្តុះផ្សិតនេះ លោកបង្កើតបានរយៈពេលជាង៥ឆ្នាំមកហើយ សព្វថ្ងៃមានអាជីវករបញ្ជាទិញច្រើនយកទៅលក់បន្តនៅទីផ្សារស្ទឹងត្រែង ក្នុងមួយគីឡូក្រាម តម្លៃពី៧០០០ទៅ៨០០០រៀល ដោយសារមានបងប្អូនជាពលរដ្ឋយើងនិយមបរិភាគច្រើនព្រោះវាមានប្រយោជន៍ជួយដល់សុខភាព។
លោកបញ្ចាក់ថា ការផលិតផ្សិតនេះ យើងចំណាយទុនតិចដោយប្រើចំទេចអាចម៍រណាដើមកៅស៊ូ ឬស្វាយចន្ទីដែលគេចោល ហើយទិញតែ កន្ទក់ នឹង កំបោ -ស យកមកលាយបញ្ជូលគ្នានឹងបន្ថែមមេវាជាការស្រេច តែត្រូវការថែទាំទុកដាក់ឲ្យស្ថិតនៅក្នុងអាកាសធាតុត្រជាក់ទើបវាដុះចេញជាផ្សិត។
លោកស្រី ឃុតដាវី អ្នកថែទាំផ្សិតនេះបានអះអាងថា គ្រួសារគាត់បានរៀបចំឲ្យមានរបរនេះឡើង ដោយបានរៀនសូត្រចេះមន្ត្រីកសិកម្មបានបង្ហាតបង្រៀន ហើយបច្ចុប្បន្នផលិតបានជាង៥០០០ដុំ និងឲ្យផលក្នុងមួយថ្ងៃកាច់បានចាប់ពី៣០ទៅដល់៥០គីឡូក្រាមក៏មាន។
លោកស្រី លើកឡើងថា ទោះបីទទួលបានផលល្អយ៉ាងណាក៏ដោយការផលិតផ្សិតនេះនៅតែជួបបញ្ហាខ្លះៗមានសត្វស្អិតមកបំផ្លាញ ដែលទាមទារត្រូវការចង់រៀនបច្ចេកទេសបន្ថែម ព្រោះមានសត្វល្អិតចេញចូលក្នុងថង់ផ្សិតវាអាចធ្វើឲ្យខាតបង់នៅពេលប្រមូលផលពី៦ខែធ្លាក់មក៣ខែដោយសារសត្វល្អិតវាមកបំផ្លាញ ។
លោក កែវ ប៊ុនឈឿន មេភូមិហាងខូបាន -បានទទួលយកការស្នើឡើងនេះហើយលោករីករាយទៅខាងកសិកម្មស្នើសុំមន្ត្រីជំនាញឱ្យចុះត្រួតពិនិត្យផ្ទាល់ដើម្បីផ្តល់បទពិសោធន៍នឹងបច្ចេកទេសបង្ហាត់បង្រៀន បន្ថែមទៀតទៅលើការថែទាំ-។
សូមបញ្ជាក់ថា កសិករនៅសង្កាត់នេះ ពុំទាន់នាំគ្នាផុលផុសរៀបចំបង្កើតរបរបណ្តុះផ្សិតនៅឡើយទេ តែទោះជាយ៉ាងណាគ្រួសារមួយនេះអាចធ្វើជាគំរូមួយនៅក្នុងភូមិក្នុងការរកប្រាក់ចំណូលបានខ្ពស់ដោយមិនបាច់ធ្វើចំណាកស្រុក ទៅលក់កម្លាំងពលកម្ម។